Son leopar

Leopar, bilimsel adı ile Panthera pardus pars adıyla da tanınıyor. Bu türün Türkiye’de hala yaşıyor olması gerektiğini ilk kez bundan 13 sene önce açıkladım. Ne yazık ki, o zamanlar pek çok kişi  “Türkiye’de leopar yok olmuştur ya da yok olmak üzeredir, korunması için bir şey yapılamaz” görüşündeydiler.

Bu şekilde görüş bildirenlerin ortak noktası, bırakın leoparı, hiç bir büyük etoburu yakından tanımıyor ve bu konuda ciddi bir bilimsel çalışma gerçekleştirmemiş olmalarıydı. Bu kişilerden bazılarının şimdi Türkiye’de kalan son leoparları aramasını tebessümle karşılıyorum.

2000 yılından beri Çevre ve Orman Bakanlığı, kimi çalışma arkadaşlarım ve yerel ilgililerle birlikte Türkiye’de son kalan leoparları arıyorum. Bu çalışmalardan birinde leopar ve kaplan uzmanı arkadaşım Dr. Victor Lukarevsky ile 2004 yılında Toroslar’daydık. Tam da o günlerde Gürcistan’daki NACRES adlı doğa koruma kuruluşundan aldığımız e-posta, uzun yıllar önce tükendiği varsayılan leoparın fotoğrafını çektikleri müjdesini iletti bize. Kısa süre sonra haber duyuldu, BBC olayı 25 Mayıs 2004 tarihinde dünyaya duyurdu. NACRES’teki araştırmacılar, leopara “Noah” adını verdiler. Bölgede en son 1954 yılında görülen leoparların varlığı bundan tam 50 yıl sonra hala devam ediyordu.

Bundan kısa bir süre önce Gürcistan’da gerçekleşen Kafkasya bölgesindeki leoparların korunması için neler yapılması gerektiğini tartıştığımız bir toplantıda NACRES’teki araştırmacı meslektaşım, Noah’dan artık haber alamadıklarını, son bir kaç yıldır izine rastlanmadığı bilgisini verdiler. Fotoğrafını sol tarafta gördüğünüz Noah’a ne olduğunu belki asla öğrenemeyeceğiz. Ana populasyonunun İran’da oldugu leoparların Kafkasya bölgesinde  korunması için çabalarımızsa devam edecek.  Çünkü günümüzde Türkiye’de yerleşik bir leopar populasyonu var ve bu populasyon, Kafkasya Bölgesi’ndeki populasyonun bir parçası.



İletişim için buraya mesaj bırakabilirsiniz.